Ontwikkeling

Een belangrijk onderdeel van het project is het ontwerpen, bouwen en lanceren van de satelliet. Dit is een ambitieuze opdracht, daarom is er een Development team opgesteld die zich bezighoudt met het inrichten van dit proces.

Ontwerpen
De satelliet wordt ontworpen door studenten. Het eerste ontwerp van de satelliet is gemaakt tijdens de Ontwerp Synthese Opdracht (DSE) van de studie Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft. Een groep van 10 studenten heeft gedurende een periode van 10 weken onder begeleiding van dr.ir. Chris Verhoeven het eerste ontwerp gemaakt. Dit ontwerp is in Juni 2019 gepresenteerd aan een groep van Nederlandse experts op het gebied van ruimtevaart en satellieten. Hierna is er een nieuw team opgezet om dit ontwerp tot in de details uit te werken. Dit Development team bestaat uit 16 fanatieke studenten van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.

Met dit project proberen wij zo veel mogelijk studenten een kans te geven om hun kennis ook toe te passen in de praktijk. Zo zijn wij ook een samenwerking met de Leidse Instrumentenmakers School aangegaan en hier is inmiddels ook een master student voor zijn afstudeerproject een van de instrumenten van onze satelliet aan het ontwerpen en produceren.

Tijdens dit ontwerpproces werken wij veel samen met de industrie. Het ontwerpen van de satelliet zou niet mogelijk zijn zonder de hulp die wij ontvangen van de bedrijven. Door de kennis en middelen die zij ter beschikking stellen aan ons, kunnen wij dit project letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau tillen. Klik hier voor de lijst met bedrijven die ons ondersteunen.

Bouwen
De moeilijkheidsgraad van het bouwen van de satelliet is nog niet bekend. Er zijn verschillende opties die op dit moment overwogen worden. Om de betrouwbaarheid van de satelliet te verhogen, zal ten alle tijden een externe expert tijdens het bouwproces meekijken. De huidge opzet voor het bouwen betrekt studenten die gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld elektrotechniek en werktuigbouwkunde, die wellicht stage lopen bij een van onze bedrijvenpartners.
Het bouwen van de satelliet zou zowel in een cleanroom binnen TU Delft plaats kunnen vinden, als bij externe partijen.

Testen
Nadat de satelliet is gebouwd, zullen verschillende tests worden uitgevoerd. Er moet nog definitief worden vastgesteld waar deze tests zullen worden uitgevoerd. Maar we zijn wel in contact met verschillende bedrijven om dit te bewerkstelligen.

Lanceren
Tot op heden hebben wij nog geen definitieve lancering vastgesteld. Wij zijn hiervoor nauw in contact met onder o.a. Jeroen Rotteveel (ISIS) die ons verschillende mogelijkheden heeft voorgelegd. Wij streven ernaar om eind 2020 onze satelliet de ruimte in te brengen.